Apa itu Payout Personal Loan? What is personal loan payout?

Untuk semakan kelayakan pinjaman peribadi Yayasan Perlis, sila Call/SMS/Whatsapp payslip e penyata gaji terkini ke 019-2983056. Akses slipgaji e penyata gaji & laporan anm dengan klik epenyatagaji.

Definisi payout pinjaman peribadi

Payout didefinisikan sebagai potongan ataupun pengurangan yang dikenakan ke atas jumlah pinjaman (loan) yang dipohon. Ini bermakna jumlah yang akan pemohon dapat di tangan (net cash in hand) akan berkurang disebabkan payout yang dikenakan oleh bank dan koperasi. Sebagai contoh, sekiranya pemohon ingin membuat pinjaman peribadi (personal loan) sebanyak Rm100,000 dan kadar payout yang dikenakan adalah 80% dari jumlah pembiayaan, bermakna anda akan dapat bersih ditangan sebanyak Rm80,000 dari jumlah loan yang diluluskan.

Suatu ketika dahulu semasa promosi personal loan sedang giat dijalankan, ada beberapa koperasi yang memberikan payout sehingga 100% (peminjam dapat penuh pinjam Rm10 ribu dapat Rm10 ribu). Ada juga yang memberikan payout yang kurang sehingga 80% dan 70% dari jumlah pembiayaan.

Adakah kadar payout ini akan berubah dari semasa ke semasa?

Jawapannya ya kerana payout ditentukan oleh situasi kewangan semasa yakni apabila terdapat promosi terbaharu dari bank dan koperasi maka kadar payout juga akan diselaraskan ataupun revised payout. Penentuan payout dibuat berdasarkan banyak faktor seperti tempoh pinjaman (10 tahun loan tenure, 15 tahun atau 20 tahun maksima), kadar interest rate semasa (keuntungan dalam istilah syariah ataupun islamic financing), persetujuan lembaga pengarah koperasi, faktor ekonomi semasa dan lain-lain faktor. Jadi payout akan berubah mengikut promosi terkini dari bank dan koperasi.

Mengapa payout diperlukan?

Payout diperlukan untuk menampung risiko kerana pinjaman peribadi (loan) ini tidak memerlukan penjamin, tiada cagaran. Jadi risiko yang sangat tinggi ditanggungi oleh koperasi menyebabkan payout ini dinaikkan ataupun diturunkan.

Adakah payout tinggi dan payout rendah menentukan kadar proses loan?

Ya. Payout yang tinggi dan rendah biasanya mempengaruhi kadar processing loan. Tetapi mengikut pengamatan dan pengalaman pihak kami, payout yang tinggi akan menguntungkan pemohon kerana peminjam dapat lebih dan bayaran bulanan akan menjadi kurang kerana tempoh pembayaran balik loan dipanjangkan menjadi 15 atau 20 tahun. Ada sesetengah koperasi dan bank menawarkan pembiayaan untuk tempoh bayaran balik sehingga 25 tahun.

Begitulah sebaliknya bagi keadaan di mana payout rendah. Kurang menguntungkan pemohon tetapi proses kelulusan application menjadi sangat cepat.

Bertanyalah kepada pihak kami untuk mendapatkan keterangan lanjut mengenai perkara ini. Sekiranya pertanyaan terlalu teknikal, maka perlulah dirujuk kepada loan agreement untuk mendapatkan kepastian.

Tags: personal loan, pinjaman peribadi, personal financing, koperasi, koperasi loan, pinjaman koperasi, payout loan, bank rakyat, bank islam, pinjaman peribadi koperasi, islamic loan, islamic financing, pembiayaan peribadi, jadual pinjaman peribadi, payment schedule loan, biro angkasa, payout 100%

 

php hit counter