Buletin Pinjaman Peribadi Yayasan Ihsan Rakyat (yir)

Buletin Loan Julai 2016: Yayasan Ihsan Rakyat Bulletin Syawal

-----13 Julai 2016: Pastikan beberapa perkara berikut sebelum menghantar

Bagi mengelakkan kelewatan dan proses menjadi tergendala, beberapa langkah MESTI diambil oleh pemohon sebelum mengepos balik borang yang sudah siap kepada kami. Perkara tersebut adalah seperti dibawah:-

 1. Surat pengesahan Jawatan:Mestilah berkepala surat (letterhead) original dan MESTILAH ditulis alamat Yayasan Ihsan Rakyat seperti berikut:-
  Alamat Yayasan Ihsan Rakyat:

  Yayasan Ihsan Rakyat
  Lot 33 01/02 33rd Floor
  Sunway Putra Tower
  100 Jalan Putra
  50350 Kuala Lumpur.

  Jika tidak ditulis alamat atau hanya meletakkan 'kepada sesiapa yang berkenaan' maka pemohon kena mohon surat pengesahan jawatan sekali lagi dan permohonan tidak boleh diproses kerana dokumen tidak lengkap.
 2. Salinan IC Kad pengenalan pemohon: Mesti jelas dan nampak raut wajah pemohon. Boleh print IC di kedai stationery untuk mendapatkan salinan ic yang benar-benar jelas. Tetapi memadai jika fotostat jika salinan ic itu jelas.
 3. Bil utiliti yang terkini (ori/fotostat): Mesti menyertakan bil utiliti yang terkini.
 4. Tandatangan pemohon/ Signature: Mestilah menggunakan pen dakwat basah 0.7mm warna hitam (seperti gel pen pilot dan lain2 brand). Setiap signature mesti RINGKAS dan SAMA pada semua borang. Jika ada tandatangan yang tidak sama, maka pihak yayasan akan menyuruh kembali pemohon untuk menandatangani borang yang mempunyai tandatangan yang tidak sama.
 5. JANGAN tulis tarikh: Jika pemohon menulis tarikh maka pemohon kena sign semula borang yang telah ditulis tarikh itu.
 6. Tandatangan dan pengesahan majikan: Mestilah mendapatkannya dari pegawai yang dilantik oleh majikan dan pengesahannya laku dan diiktiraf bagi mengelakkan pemohon mendapatkan cop pengesahan sekali lagi.
 7. Optional Surat transfer: Jika pemohon bertukar jabatan/sekolah, sila lampirkan surat pertukaran/ transfer location letter kepada pihak koperasi. Dokumen ini tidak perlu disahkan.
 8. MBSB pakej waslah sudah dipotong?: Jika pinjaman MBSB waslah ini akan dipotong pada tahun yang sama pemohon ingin membuat loan, maka loan akan reject. Sila maklumkan kepada pihak kami samada potongan ansuran baru MBSB Waslah akan dikenakan penambahan pada tahun ini ataupun tahun terkedepan.

Buletin Loan June 2016: Yayasan Ihsan Rakyat Bulletin Raya

-----9 June 2016: Cut-off date untuk dapat duit sebelum raya

Pihak kami akan memaklumkan kepada pemohon yang dimuliakan akan tarikh terakhir borang yang lengkap dan mesti sampai di HQ Yayasan Ihsan/Yayasan Perlis untuk anda mendapat duit sebelum raya. Buat masa ini belum ada tarikh yang dikeluarkan oleh pihak HQ Yayasan.

-----9 June 2016: Promosi Aidilfitri untuk kakitangan kerajaan

Selamat menyambut bulan puasa Ramadhan al-mubarak tahun ini semoga diberkati Allah SWT. Kepada pemohon yang layak diharap dapat memohon loan dengan kami untuk kegunaan raya tahun ini seperti membeli baju raya baru, kasut raya, kenderaan baru dan untuk balik kampung halaman masing-masing. Anda bolehlah memohon loan YIR/YYP dengan pihak kami. Maaf kami tidak menyediakan perkhidmatan semakan status jika anda telah membuat loan dengan pihak lain. Jadi untuk memastikan loan anda mendapat keputusan lulus atau tidak anda semestinya memohon personal loan dengan pihak kami.

Buletin Loan May 2016: Yayasan Ihsan Rakyat

-----20 Mei 2016: Interest rate YIR sudah dinaikkan kepada 8.99%

Ingin dimaklumkan bahawa mulai mei 2016, semua pinjaman peribadi yayasan ihsan rakyat secara automatik dinaikkan menjadi 8.99% daripada 7.99%. Pihak yayasan ihsan tidak menyediakan repayment table untuk kadar baru ini. Anda boleh whatsapp payslip untuk pihak kami membuat kiraan kelayakan pinjaman peribadi anda.

-----16 Mei 2016: Potongan baru MBSB Waslah selepas 5 tahun

Info yang baru kami terima, sila maklum kepada kami sekiranya potongan MBSB pakej waslah akan dipotong dalam tahun ini kerana syarat terbaharu oleh yayasan dan koperasi adalah anda tidak layak memohon loan jika potongan baru MBSB waslah akan dilakukan pada bila-bila masa tidak kurang dari 6 bulan. Anda BOLEH membuat loan jika loan mbsb waslah anda sudah dipotong dalam payslip selepas bulan keenam. Sekiranya ada perubahan akan dimaklumkan.

-----10 Mei 2016: Masalah peminjam yang gagal melunaskan bayaran PTPTN

Pemohon yang tidak membayar atau degil untuk membuat bayaran pinjaman pelajaran PTPTN, permohonan anda akan ditolak oleh pihak yayasan ihsan rakyat kerana rekod anda telah disenaraihitam. Jadi waspadalah dan buat lah pembayaran loan PTPTN anda secepat mungkin bagi mengelakkan anda tidak dapat membuat pinjaman dengan Yayasan Ihsan Rakyat dan koperasi-koperasi yang lain.

Dalam masa beberapa bulan kebelakangan ini pihak kerajaan akan membuat potongan PTPTN melalui potongan gaji bagi yang ingkar membayarnya. Jadi walaupun payslip anda pada bulan terkini tidak mempunyai potongan PTPTN, namun jika majikan anda membenarkan pemotongan ansuran PTPTN dipotong terus melalui skim potongan gaji, maka permohonan loan anda pada payslip bulan tersebut akan ditolak oleh pihak yayasan dan koperasi lain. Ramai pemohon yang memohon dengan kami tidak mendapat kelulusan atas masalah kegagalan membayar loan PTPTN. Jadi sebelum membuat loan dengan kami, sila nyatakan masalah anda dengan jelas supaya pihak kami dapat mengetahui keadaan sebenar pemohon.

Buletin Loan April 2016: Yayasan Ihsan Rakyat

Terdapat kelewatan memproses borang loan yayasan ihsan rakyat buat masa ini kerana semakan ctos. Ini bermakna jika pemohon mempunyai rekod ctos maka akan berlaku 2 perkara seperti berikut:-

 1. Loan akan approve: Jika pemohon selesaikan /buat full settlement untuk rekod ctos seperti pinjaman bank atau pinjaman berlesen, court mammoth, pinjaman dengan singer , kredit kad, pinjaman kereta dan lain-lain. Dan jika amount ctos tu kecil terpulang kepada budibicara pihak processing untuk approve dengan kadar interest 11% setahun.
 2. Loan akan reject: kerana amount ctos blacklist anda besar. Proses semakan menjadi lambat kerana yayasan ihsan sekarang ini akan mempercepatkan permohonan yang tiada masalah ctos.

 

Buletin Loan March 2016: Yayasan Ihsan Rakyat

-----29 March 2016: Send payslip anda melalui aplikasi WhatsApp

Untuk pengiraan had kelayakan loan anda dengan lebih tepat, anda digalakkan untuk menghantar payslip terkini anda. Sila klik pautan ringkas untuk mengakses payslip anda melalui portal e-penyata gaji & laporan anm untuk memperolehi payslip anda.

Buletin Loan Februari 2016: Yayasan Ihsan Rakyat

-----18 February 2016: Semakan status permohonan loan

Pihak kami hanya dapat menyemak permohonan yang dihantar terus kepada kami dan tidak melayan sebarang permintaan menyemak pemohonan yang dihantar kepada pihak selain kami. Jadi untuk keselesaan pada masa akan datang, sila berurusan HANYA dengan pihak kami.

Buletin Loan January 2016: Yayasan Ihsan Rakyat

-----29 January 2016: Borang Pink hospital HKL

Sila sertakan borang berwarna merah jambu (pink) dan sertakan sekali payslip terkini juga salinan ic bagi mendapatkan cop koperasi.

-----25 January 2016: Masalah blacklist CTOS with legal case

Yayasan Ihsan Rakyat akan menolak permohonan yang mempunyai CTOS yang sudah sampai arahan ke mahkamah. Jika mempunyai ctos tetapi jumlah amaun blacklist tidak besar layak buat tetapi interest rate akan naik menjadi 11%. Akan dimaklumkan bila pemohon mendapat panggilan akad kelak dari bahagian akad koperasi.

-----28 January 2016: Signatory majikan yang kena buat semula

Jika majikan tandatangan yang tidak serupa dan juga sekiranya majikan sign menggunakan pen dakwat basah berwarna biru kena dibuat semula dengan menggunakan pen dakwat basah berwarna hitam sahaja.

-----1 January 2016: Penggunanan pen dakwat basah untuk semua signature

Untuk mengelakkan dari pemohon terpaksa meminta sign sekali lagi dengan majikan dan pemohon juga terpaksa sign sekali lagi, diharap peringatan ini dapat memberikan manfaat ke atas pemohon baru yang akan memohon dengan kami iaitu penggunaan inkpen (pen dakwat basah saiz 0.7mm) berwarna hitam.

-----Personal loan 2016: Interest terbaharu: 7.99% dan 8.99%

Ingin dimaklumkan bahawa berkuatkuasa 1/6/15, pembiayaan peribadi YIR dan YYP telah ditetapkan seperti berikut:-

 1. Federal Govt/ AG: gaji 2k ke atas interest 7.99%, selainnya interest 8.99% setahun. Jika gaji bawah Rm2,000 tetapi mempunyai baki gaji bersih sebanyak Rm900++ layak membuat loan dengan yayasan. Tetapi interest menjadi 8.99%.
 2. State Govt/ Badan berkanun/ Universiti dan lain-lain: interest 8.99% setahun.

Beberapa perkara dibawah mestilah dipatuhi oleh pemohon pada tahun 2016

Untuk keselamatan dan untuk mengelakkan dari berlaku sebarang penipuan dalam menandatangi borang loan Yayasan Ihsan, pemohon mestilah menggunakan pen dakwat basah berwarna hitam (inkpen) saiz 0.7mm untuk sign semua borang. Pemohon harus menandatangi semula borang loan jika menandatangani borang loan menggunakan ball pen (pena hitam).

Tandatangan juga mestilah sama pada setiap helaian borang bagi mengelakkan pemohon kena sign borang sekali lagi.

Jangan tulis tarikh pada setiap borang. Pemohon hanya perlu isi borang berwarna kuning sahaja. Borang yang lain tidak perlu ditulis nama, no kad pengenalan, tarikh dan sebagainya memadai dengan hanya sign sahaja.

JIka mempunyai blacklist CTOS interst akan bertukar kepada 11% (akan dimaklumkan bila proses akad dengan pembeli). Jika CTOS lebih 10k maka loan akan reject. Jika ada ctos dan sudah masuk ke legal case, maka loan yayasan anda akan reject. Kriteria yg lain adalah sama seperti dibawah.

Berikut adalah syarat-syarat dan kelayakan memohon personal loan Public Bank Berhad.

 1. Berjawatan tetap dan berpencen sahaja.
 2. Gaji kasar R,1,500 layak memohon.
 3. Senaraihitam sebagai peminjam/penjamin/ctos/ccris layak memohon.
 4. Tidak mengira tanggungan luar penyata slip gaji iaitu tanggungan seperti kad kredit/pinjaman kereta, pinjaman perumahan dan perabot dan lain-lain.
 5. Tidak memerlukan penjamin.
 6. Pinjaman dilindungi insuran takaful.
 7. Tempoh kelulusan yang cepat selama 5-7 hari bekerja.
 8. Bayaran balik pinjaman selama 120 bulan (10 tahun).
 9. Pinjaman serendah Rm3,000 dan maksimum Rm200,000.00

Apakah dokumen-dokumen yang diperlukan?

 1. 3 salinan kad pengenalan depan belakang (disahkan majikan).
 2. 3 bulan salinan slip gaji (setiap bulan 3 salinan) (disahkan oleh majikan).
 3. 3 salinan kad pengenalan polis (authority card) (juga disahkan majikan)- untuk polis sahaja.
 4. 1 penyata akaun bank gaji untuk 3 bulan transaksi (disahkan oleh pihak bank).
 5. 1 muka depan buku akaun bank atau salinan penyata buku bank (mesti mengandungi nama penuh, no ic dan no akaun pemohon).
 6. 1 surat tempoh umur persaraan (opsyen letter- jika berumur 44 tahun ke atas (disahkan majikan).
 7. 1 surat pengesahan jawatan menggunakan kepala surat majikan (letterhead majikan).
 8. 1 salinan bil utiliti (bil elektrik, bil air, bill astro dll) sama dengan alamat rumah pemohon.
 9. Sila tukarkan password epayslip janm anda kepada nombor ic dan selepas telah mendapat panggilan akad bolehlah menukarkan semula kepada pasword asal. Ini adalah sebagai langkah keselamatan bagi mengelakkan sebarang penipuan dilakukan oleh pihak pemohon yang tidak bertanggungjawab.

Panduan mengisi borang pembiayaan peribadi

 1. Sila tulis menggunakan PEN DAKWAT BASAH BERWARNA HITAM (inkpen saiz 0.7mm) dan tulis dengan jelas.
 2. Tempat yang bertanda X hendaklah ditandatangi oleh pemohon.
 3. Ruangan yang bertanda XXX hendaklah ditandatangani oleh majikan.
 4. Pastikan maklumat yang anda isi adalah benar dan tepat.
 5. TIDAK DIBENARKAN UNTUK MENULIS SEBANG NAMA, NO KAD PENGENALAN DAN TARIKH PADA SETIAP RUANG BAHAGIAN UNTUK TANDATANGAN PELANGGAN (tandatangan sahaja dibenarkan)
 6. Kakitangan kerajaan persekutuan dan state, universiti dan lain-lain mestilah menghantar gambar / picture payslip penuh bulan terkini yang jelas beserta dengan salinan ic yang jelas dengan whatsapp ke 019-2983056.
 7. Print borang persetujuan untuk semakan komitmen iaitu ccris dan ctos dengan cara download di link borang persetujuan semakan komitmen ccris dan ctos. Tandatangan dan selepas itu

Berminat? Cara berkomunikasi

Call/SMS/Whatsapp: 019-2983056 (Berikan Nama, No.IC, Jabatan & Lokasi, no telefon pejabat, no handphone (sekiranya no berlainan dengan no whatsapp), Tetap/Kontrak, Gaji Pokok, Elaun Tetap dan Jumlah Potongan pada Slipgaji), FaceBook/E-mel: hashimbank@gmail.com.

Untuk rate dan promosi terkini, sila klik link dibawah ↓

NEXT? INTEREST RATE PINJAMAN YAYASAN IHSAN RAKYAT>>

Info 4 negara (politik, sukan, hiburan dll)

Pelbagai peristiwa berlaku saban hari di segenap pelusuk dunia tetapi dirangkum dalam berita 4 negara iaitu berita dari Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei Darussalam Ensiklopedia bergerak, Rahsia Disingkap, Kisah Nabi, berita hiburan, Nasional dan Politik, Sains dan Sukan..Berita padat

Cetakan epenyata gaji anm dan laporan

Cetakan eslipgaji (payslip) jabatan akauntan negara malaysia. Cara mendaftar dan panduan semakan payslip akan ditunjukkan